Warsztaty kulinarno-rękodzielnicze „Walentynkowe serca”

Warsztaty kulinarno-rękodzielnicze „Walentynkowe serca”

Na 14 lutego proponujemy wykonanie serc piernikowych dla swoich najbliższych.
Produkty potrzebne do upieczenia pierników
( ciasto na około 30 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki kakao
- 1 przyprawa do piernika ( 20gram)
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- ¼ szklanki ciepłego mleka
- foremka serce do wycinania

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć serca. Pierniki wyłożyć na blachę i piec 25 minut w 180 stopniach. Następnie przystępujemy do przygotowania czerwonej polewy. Potrzebne nam będą: cukier puder ( 1 szklanka), naturalny sok wiśniowy (2 łyżki stołowe) oraz odrobinę wody (ok. 2 łyżeczki) - wszystko zagotować. Powstałym lukrem polewamy wcześniej upieczone piernikowe serca.

Po zastygnięciu masy pierniczki ozdabiamy cukrowymi pisakami według własnego pomysłu.

Wykonane pierniki pakujemy w folię dekoracyjną i zawiązujemy piękną kokardką. Tak przygotowany upominek przekazujemy ukochanej osobie.

Poniżej prezentujemy udekorowane na dzisiejszych warsztatach przez 15 uczestników - pierniki oraz papierowe walentynkowe serca. Wszyscy uczestnicy z okazji zbliżających się Walentynek otrzymali słodką niespodziankę - lizaki w kształcie serca, a udekorowane piernikowe serca zabrali ze sobą do domu.

Zachęcamy do wykonania serc piernikowych. Pamiętajcie prezent wykonany samodzielnie jest najlepszym upominkiem.

Fotogaleria

2022-02-09 17:55 MGOK Jedwabne

Copyright @ 2003 Regionalny Ośrodek Kultury w Łomży
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin