Warsztaty kulinarne „Faworki”
Na 24 lutego - Tłusty Czwartek - proponujemy wykonanie faworków
Produkty potrzebne do upieczenia faworków ( ciasto na około 60 sztuk):
• 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
• 4 żółtka (temp. pokojowa)
• 1 łyżka cukru pudru
• 5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12% lub 18%
• mała szczypta soli
• 2 łyżeczki spirytusu (opcjonalnie)
oraz
• 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
• cukier puder
PRZYGOTOWANIE
• Mąkę przesiać na stolnicę i uformować kopczyk. Zrobić w nim dołek, wbić w środek żółtka, następnie dodać cukier puder, śmietanę, sól i spirytus (jeśli go używamy).
• Zagarniać mąkę do środka i mieszać składniki. Połączyć je ze sobą w kulę, a następnie wyrabiać aż będzie jednolite przez ok. 5 minut (ciasto będzie dość zwarte i sztywne).
• Wałkować ciasto wałkiem, potem składać je na pół i znów rozwałkowywać (i tak przez ok. 10 - 15 minut). W międzyczasie tłuc ciasto wałkiem (w ten sposób wtłaczamy w ciasto jak najwięcej powietrza).
• Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą aby nie wysychało.
• Nożem lub specjalnym radełkiem wycinać z ciasta paski szerokie na ok. 3 cm, a następnie kroić je na krótsze ok. 10 cm kawałki ścięte na ukos na końcach.
• W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok.
• Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku lub patelni i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
• Faworki wyławiać łyżką cedzakową lub widelcem i układać na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI
Ciasto można wałkować i uderzać tradycyjną metodą - wałkiem lub też wałkować kilkakrotnie przystawką do miksera planetarnego (jak do makaronu).
Poniżej prezentujemy udekorowane i przygotowane przez nas faworki i oponki serowe.
Zachęcamy do wykonania i degustacji w domu. Smacznego
Fotogaleria
Czytaj także
- Półkolonie w Dworku
- Plener malarski cd...
- Plener malarski cd...
- Plener malarski cd...
- 80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
- Plener malarski cd...
- Plener malarski cd...
- Godzina W w Jedwabnem...
- Plener malarski cd...
- VIII PLENER MALARSKI W GRĄDACH...
Najczęściej czytane w dziale: Instytucje kultury (ostatnie 90 dni)
- Wystawa malarstwa i rysunku Aliny i Jana Zugaj
- Intarsja – drewnem malowana
- Wspólne granie - koncert Piano ROK
- Łomżyński Jarmark Wielkanocny – Targi Twórczości Artystycznej 2025
- Muzeum Przyrody - Dwór Lutosławskich w Drozdowie zaprasza na wystawę pt. Nie tylko batik
- IV edycja Międzynarodowego Konkursu Wokalnego im. Stanisława Jopka.
- Wystawa Elżbiety i Mariana Murawskich
- Dokumenty i fotografie dokumentujące dziedzictwo historyczne ziemi łomżyńskiej i wiskiej
- Konkurs plastyczny - Tradycje Wielkanocne 2025 - wyniki