Plastyka obrzędowa

PISANKI

  • na zdjęciu pisanki laureatek konkursu Sztuki Ludowej 2008, Marii Barańskiej z Zambrowa (I nagroda), Joanny Patalan z Turośli (II nagroda), Edyty Potaś (III nagroda)
  • Wyroby z bibuły Teresy Grodzkiej z Nowogrodu

Wyroby charakterystyczne i najczęściej stosowane w tradycji ludowej.

Z wielu sposobów wykonania pisanek podajemy dwa- naszym zdaniem najczęściej używane.

1.

W niewielkim naczynku topimy wosk pszczeli (jest najlepszy), patyczkiem, łebkiem szpilki lub cienkim pędzelkiem maczanym w gorącym wosku rysujemy na ugotowanych na twardo jajkach dekoracyjne kompozycje. Jajka wkładamy potem do naczynia z zimna farbą na kilka godzin. Jaja trzeba kilka razy odwracać, aby się równomiernie pofarbowały.

Do farbowania pisanek najlepiej jest używać naturalnych  roślinnych  barwników. Najpowszechniej używane przez wiejskie pisankarki są łupy z cebuli, wygotowane w wodzie, dają piękne barwniki, żółte lub pomarańczowe aż do ciemnego karminu lub ciepłych brązów, zależnie od gatunku cebuli, ilości łupin i czasu gotowania. Wygotowana kora dębowa daje piękny kolor czarny.

2.

Gotujemy jajka w barwniku (np. w łupach cebuli) lub w korze dębowej na twardo i wydrapujemy na skorupkach dowolne kompozycje szpilką, gwoździem,nożykiem itp.. Na jednobarwnym tle powstają wtedy ornamenty w naturalnym kolorze skorupki.

2008-09-30 11:06 Iza Cierpikowska

Czytaj także

Copyright @ 2003 Regionalny Ośrodek Kultury w Łomży
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin